Search

Welke hond past bij mij?

Het is niet altijd makkelijk om de juiste hond te vinden, elk hondenras heeft weer andere kenmerken. Wanneer je zeker weet dat je een rashond wilt is het misschien al wat makkelijker, koop je een kruising of adopteer je een hond uit het asiel dan is het vaak het best om te kijken welke rassen er in zitten en ook hoe de hond op je reageert. Dit laatste is bij een rashond natuurlijk ook belangrijk, er zijn altijd bepaalde kenmerken die in meer of mindere mate in de hond vertegenwoordigd zijn.

Keuze 1. De grootte van de hond
Onderschat deze keuze niet! Een grote stoere hond spreekt je misschien wel aan maar kost veel meer en neem je niet zomaar mee in bijvoorbeeld de trein. Ook is een grote hond niet altijd geschikt wanneer je bijvoorbeeld kinderen hebt die hem ook graag willen uitlaten, het kan dan aardig wat kracht kosten om hem in bedwang te houden.

Keuze 2 . Doel van de hond
Wanneer je precies weet waarom je een hond wil kun je makkelijker kijken naar het karakter van de verschillende rashonden, op het uiterlijk hoef je dan niet te letten! Wanneer je vooral op zoek bent naar een geschikte waakhond dan zul je sneller een andere keuze maken dan een hond die vooral als aanvulling in het gezin komt.

Keuze 3. Actieve hond of juist of rustige hond
Ook belangrijk, sommige hondenrassen vind het heerlijk om de hele dag door te spelen en rond te hollen terwijl andere hondenrassen het juist prettig vinden wanneer ze vooral kunnen luieren en er niet teveel afleiding om hen heen is. Wanneer je een actieve hond neemt zul je ook moeten zorgen dat de hond zich voldoende kan uitleven en vaak ook niet te lang alleen is. Rustigere hondenrassen zijn soms minder geschikt voor een druk gezin met kinderen.

Keuze 4. Mannetje of vrouwtje?
Wanneer je al een beetje een idee hebt welk hondenras bij je past is er ook nog een verschil tussen mannetjes (reuen) en vrouwtjes (teefjes). Een reu heeft vaker de neiging om buiten het huis en de tuin de omgeving te verkennen en probeert nog wel eens te ontsnappen, vooral wanneer er loopse teefjes in de buurt zijn! Een teefje zal meer haar territorium afbakenen en mogelijk wat feller zijn tegen andere honden en bezoekers. Wanneer je meerdere honden hebt zullen teefjes ook sneller met elkaar gaan vechten.

Keuze 5. Pup of volwassen hond

Een pup is meestal de logische keuze bij een rashond maar er zijn ook verschillende verenigingen die helpen bij het herplaatsen van volwassen rashonden. Een pup of volwassen hond hebben allebei voor- en nadelen, bij rashonden met een sterk karakter is het erg belangrijk dat ze goed zijn of worden opgevoed.

Succes bij het uitzoeken welke hond het beste bij je past!

Related posts

Reageer nu op dit bericht

Dank voor je reactie!