Search

Rhodesian Ridgeback

Rhodesian Ridgeback in het kort
* Grote sterke hond
* Karaktervolle intelligente hond
* Loyaal
* Heeft goede socialisatie nodig

De Rhodesian Ridgeback (soms ook wel Rhodesische pronkrug of Leeuwhond genoemd) is een hondenras welke in Nederland steeds populairder wordt. Het is van oorsprong een waak- en jachthond, gericht op kracht en snelheid. Het is een redelijk grote hond die veel beweging nodig heeft. Als hij een consequente opvoeding heeft gehad kan de Rhodesian Ridgeback goed in een gezin functioneren. Dit hondenras is minder geschikt voor beginnende hondeneigenaars of mensen die weinig tijd voor de hond hebben.

Uiterlijk Rhodesian Ridgeback
Kenmerkend aan de Rhodesian Ridgeback is de haarlijn over zijn rug, de haren staan hier tegengesteld aan de haren op de rest van het lijf. Een reu heeft een schofthoogte tussen de 65 en 70 cm en weegt ond de 40 kilo. Een volwassen teefje van de Rhodesian Ridgeback is meestal een paar centimeter kleiner en weegt rond de 32 kilo. De hond ziet er sterk en gespierd uit en heeft een korte vacht, in de kleur tarwe, dit kan van licht tot roodbruin gaan. De Ridgeback kun je tegenkomen met een zwarte of bruine neus en volgens de rasstandaard hoort de kleur van de ogen te matchen met de neus, bij een zwarte neus heeft de hond donkere ogen, bij een bruine neus amberkleurige ogen. Dit hondenras heeft een sterke en soepele staart.

Opvoeding Rhodesian Ridgeback
De opvoeding van een Rhodesian Ridgeback is erg belangrijk. Dit is natuurlijk bij elk hondenras het geval maar bij een lichamelijk en geestelijk sterke hond helemaal.
De opvoeding van een Rhodesian begint als hij pup is en het kan een paar jaar duren voordat de hond geestelijk volwassen is. Een positieve en consequente opvoeding op basis van beloning werkt het best, een strenge opvoeding kan deze hond breken. Het is voor de hond geen probleem wanneer hij gecorrigeerd wordt, als het maar eerlijk is en door iemand die hij vertrouwt. Na een goede training is de Rhodesian Ridgeback een prima bewaker voor het gezin, hij zal niet snel opschrikken van een geluid maar in actie komen als het echt nodig is.

Oorsprong Rhodesian Ridgeback
Toen de Nederlanders rond 1650 begon te handelen rond Kaap de Goede Hoop kwamen ze een sterk hondenras tegen welke door de lokale bevolking werd gebruikt als jacht- en waakhond. Deze hond werd later ook gebruikt door de kolonisten en gekruist met andere hondenrassen, waaronder Deense Doggen en Terriërs. Toen in 1879 een jager een paar van deze honden zag was hij zo onder de indruk dat hij er mee ging fokken, vooral voor de leeuwenjacht. Dit was de oorsprong voor de uiteindelijke Rhodesian Ridgeback waarvoor in 1922 een rasstandaard kwam. In de jaren ’50 werd het Ridgeback ras erkend in Engeland en Amerika.

FreeImages.com/snezka bracun

Related posts

Reageer nu op dit bericht

Dank voor je reactie!