Search

Duitse herder

Duitse herder in het kort
* Alleskunner
* Sterke hond
* Leergierig en slim
* Consequente opvoeding nodig

De Duitse herder is een grote en sterke hond, erg gehoorzaam en leergierig en ook erg trouw. Dankzij z’n vele goede eigenschappen is de Duitse herder een alleskunner, als werkhond doet hij bijvoorbeeld dienst als waakhond, politiehond, blindengeleidenhond of herdershond en daarnaast kan hij ook goed gedijen binnen een gezin.
De Duitse herder kan over het algemeen goed opschieten met andere honden en huisdieren en ook met kinderen en bezoek zal hij goed omgaan. Vanwege zijn kracht en zelfverzekerdheid is een goede training wel noodzakelijk voor de Duitse herder.

Uiterlijk van de Duitse herder
De Duitse herder is een middelgrote hond met een schouderhoogte van zo’n 60-65 cm voor de mannetjes en 55-60 cm voor de vrouwtjes. Het standaard gewicht van een volwassen herdershond ligt tussen de 30-40 kilo voor mannetjes en tussen de 22-32 kilo voor vrouwtjes.
De Duitse herder heeft een lange snuit en sterke kaken met grote hoektanden en een stevige beet. De oren van de herder staan rechtop en zijn recht naar voren gericht. De staart van dit hondenras is lang en behaard.

De meest voorkomende kleur van de Duitse herder is bruin met zwart maar er zijn verschillende kleurvariaties mogelijk waarbij zwart over het algemeen wel de basiskleur is. Zo zijn er bijvoorbeeld helemaal zwarte herdershonden of zwart met grijze honden.
De Duitse herder heeft een zogeheten dubbele vacht; een dikke ondervacht met een deklaag van halflang tot lang haar.

Opvoeding Duitse herder
De Duitse herder heeft een goede en consequente opvoeding nodig, al vanaf jonge leeftijd. Hij zal snel leren, vooral wanneer goed gedrag wordt beloond. Zo moet deze hond worden geleerd dat hij niet altijd blaft wanneer er bezoek is, moet hij op een rustige manier kennis maken met bezoek en andere dieren en moeten bepaalde herdersdriften worden geremd.
Naast de opvoeding heeft de Duitse herder ook veel beweging nodig, ze moeten regelmatig worden uitgelaten waarbij ze ook een tijdje vrij kunnen rennen. Ook kun je goed met de hond een rondje fietsen of hardlopen. Begin hier wel mee nadat de hond ongeveer een jaar oud is, anders kan het slecht zijn voor zijn nog niet uitgegroeide gewrichten. Pas na een jaar of twee is de hond uitgegroeid, dan zijn ook activiteiten die nog meer van zijn behendigheid vergen – zoals springen en draaien – geschikt.

Oorsprong Duitse herder
De Duitse herder is een redelijk jong hondenras, ongeveer vanaf 1850 is geprobeerd een standaard ras te vormen en in 1899 werd de eerste Duitse herder gepresenteerd, een echte sterke werkhond. De hond werd al snel populair over de hele wereld en optredens in diverse films en tv-series versnelde de populariteit.

Foto van de Duitse herder: FreeImages.com/jwmpap

Related posts

Reageer nu op dit bericht

Dank voor je reactie!