Search

Chihuahua

Chihuahua in het kort
* Actieve hond
* Gezelschapsdier
* Loyaal
* Niet altijd geschikt voor druk gezin

De Chihuahua is dan wel het kleinste hondenras ter wereld, het zijn toch erg temperamentvolle hondjes! Chihuahua`s zijn erg actief en dapper en kunnen ook erg waaks zijn. Daarnaast zijn ze erg loyaal tegenover hun baasje en houden van aandacht, ze zijn hierdoor erg geschikt als gezelschapshond. Voor een druk gezin met kleine kinderen en veel huisdieren is een Chihuahua niet altijd geschikt, hier kunnen ze niet altijd goed mee omgaan. Met andere Chihuahua`s kunnen ze meestal wel goed opschieten.

Uiterlijk van de Chihuahua
Zoals aangegeven is dit hondenras het kleinste hondenras maar de afmetingen kunnen variëren, de gemiddelde hoogte is tussen de 15 en 23cm maar sommige Chihuahua`s zijn bijna 40cm groot. Volgens de meeste rasstandaarden mag de hond maximaal 2.7 kilo wegen. Een Chihuahua heeft grote ogen en oren, een lange snuit en een middellange staart. Qua vacht zijn er een tweetal variaties, zowel een kortharige als langharige variant. Er zijn verschillende kleuren en kleurcombinaties mogelijk, ook verschillende kleurpatronen zijn mogelijk.

Gezondheid Chihuahua
Chihuahua`s kunnen te maken krijgen met een lage bloedsuikerspiegel, wanneer ze lange tijd te weinig eten krijgen kunnen ze slaperig worden, flauwvallen en uiteindelijk in coma raken. Vooral jonge en kleine Chihuahua`s zijn hier gevoeliger voor, het is verstandig om ze regelmatig wat te eten te geven. Ook is het belangrijk om de ogen en het gebit van dit hondenras goed te laten verzorgen, dus er regelmatig de dierenarts naar laten kijken en vaak tandenpoetsen. Gezonde Chihuahua’s kunnen erg oud worden, 20 jaar is geen uitzondering.

Oorsprong Chihuahua
De oorsprong van de Chihuahua is niet helemaal duidelijk, wel is bekend dat ze uit Mexico komen en genoemd zijn naar de provincie Chihuahua. Aan het eind van de 19e eeuw werden de honden veelvuldig verkocht aan Amerikaanse toeristen en in 1904 werd het ras erkend door de Amerikaanse Kennel Club. Al snel werd de Chihuahua een populair hondenras, ook in Europa, en is dit nog steeds gebleven.

Foto van de Chihuahua: FreeImages.com/Garann Rose Means

Related posts

Reageer nu op dit bericht

Dank voor je reactie!