Search

Cavalier King Charles-spaniël

De Cavalier King Charles-spaniël in het kort
* Kleine hond
* Echte gezelschapshond
* Geschikt voor kleine woningen
* Gevoelig voor ziektes

De Cavalier King Charles-spaniël is een kleine gezelschapshond die de laatste jaren steeds geliefder is geworden, vooral vanwege zijn vriendelijke en aanhankelijke gedrag. Deze hond past goed in een gezin en ook in een kleinere woning maar heeft wel veel aandacht nodig en is liever niet alleen. Ondanks dat ze nieuwsgierig en speels zijn, vinden ze het ook heerlijk om gezellig op de bank of schoot te zitten en geaaid te worden. Om deze reden worden ze ook wel gebruikt als knuffelhond voor medische patienten.
De Cavalier kan over het algemeen goed opschieten met andere honden, ook met andere hondenrassen. In hun instinct zit nog wel iets van een jachthond waardoor het oppassen is met kleinere huisdieren, ze kunnen er over het algemeen wel in getraind worden om deze met rust te laten.

Uiterlijk Cavalier King Charles-spaniël
Deze hond is ongeveer 30 tot 33 cm hoog met een gewicht tussen de 4,5 en 8 kilo. De Cavalier heeft lang, zacht haar met lange harige oren en staart. Deze hond is er in verschillende kleuren waarvan er vier worden erkend volgens de rasstandaard. Een bekende variant is Blenheim; een witte onderkleur met kastanjekleurige vlekken. Andere kleuren zijn volledig donkerrood, zwart met bruin en zwart met wit en een paar bruine vlekken.
Om het lange haar mooi te houden moet dit hondenras regelmatig geborsteld worden, knippen hoeft bijna niet.

Gezondheid Cavalier King Charles-spaniël
De gemiddelde levensverwachting van de Cavalier is met 9 tot 14 jaar niet al te hoog, belangrijke reden hiervan is dat ze een hoge ziektegevoeligheid hebben. Het ras is namelijk ontstaan uit een klein aantal individuele honden en heeft daarmee ook alle genetische problemen meegenomen.
De meeste oudere honden krijgen te maken met hartproblemen, dit is ook de belangrijkste doodsoorzaak bij dit hondenras. Verder kan dit hondenras te maken hebben met heupproblemen, oogproblemen en aantasting van het ruggenmerg.
Dit klinkt allemaal niet aantrekkelijk maar kan deels voorkomen worden door de Cavalier te kopen bij een fokker die is aangesloten bij de Cavalier Club Nederland of een buitenlandse club. Volgens de richtlijnen wordt er uitgebreid gescreend op allerlei erfelijke ziektes om zo uiteindelijk het ras gezond te krijgen. Geregistreerde fokkers zullen niet snel geneigd zijn om met ongezonde honden te fokken en alle gevonden problemen staan ook nog eens in de testresultaten.

Herkomst Cavalier King Charles-spaniël
Dit hondenras komt van oorsprong uit Engeland waar kleine jachthonden steeds meer gebruikt werden als gezelschapshonden. De originele King Charles-spaniël werd in de 17e eeuw gekruist met kortsnuitige hondjes waardoor het ras veranderde. Er bleven echter mensen geïnteresseerd in de oude variant en in 1926 werd er een wedstrijd gehouden waarbij de belangrijkste richtlijn was dat de hond zoveel mogelijk leek op de honden die werden afgebeeld op de schilderijen ten tijde van King Charles.
Veel fokkers vonden dit maar niets en bleven bij de moderne variant, de iets kleinere kortsnuitige King Charles-spaniël. Een paar fokkers wilde eigenlijk wel terug naar het uiterlijk van de originele hond maar tijdens de Tweede Wereldoorlog gingen de meeste honden verloren. De huidige Cavaliers stammen af van zes honden uit dezelfde kennel. In 1945 werd het ras erkend door de Engelse Kennelclub en in 1954 kwam de eerste Cavalier naar Nederland en werd er ook een eerste nestje geboren, gevolgd door een tweede nest in 1955. Al direct was het hondenras erg populair bij hondenshows. In 1956 kwam de eerste Cavalier King Charles-spaniël naar de USA en veroverde daar ook snel de harten van de mensen.
Wereldwijd is de Cavalier nu één van de meest geliefde hondenrassen en wint nog steeds aan populariteit.

FreeImages.com/sylo1987

Related posts

Reageer nu op dit bericht

Dank voor je reactie!