Search

Border Collie

Border Collie in het kort
* Erg actieve hond
* Intelligent
* Gemaakt voor behendigheid
* Moet z’n energie kwijt

De Border Collie is een actieve hond en wordt gezien als de één van de meest intelligente hondenrassen. Een Border Collie heeft erg veel energie – kan wel tot 100km op een dag lopen – en moet deze energie ook kwijt. In een huishouden waarvoor hier geen tijd voor is kan de hond wat minder gedeien, dan is er kans dat hij uit verveling aan meubels gaat knagen. Dankzij zijn flexibiliteit en energie is de Border Collie uitstekend geschikt om aan behendigheid te doen, dus een parcours met hindernissen. Ook als schapendrijver is de Border Collie geschikt, dit gedrag om dieren of mensen bij elkaar te drijven vertoont hij soms al vanuit z’n instinct.

Uiterlijk van de Border Collie
De Border Collie is een middelgrote hond, de schofthoogte van de mannetjes ligt tussen de 48 en 56 cm, die van de vrouwtjes tussen de 46 en 53 cm. De Border Collie is niet extreem gespierd maar heeft een lenig, atletisch lichaam. De hond heeft een lange snuit met alerte ogen, bepaalde Border Collies hebben rechtopstaande oren, andere weer hangende of er tussenin. De staart van dit hondenras is lang en behaard.
De Border Collie kan verschillende kleuren ogen hebben en ook in de vacht zijn diverse kleuren mogelijk, van het veelvoorkomende zwart/wit tot chocoladekleur tot oranjerood. De vacht van de Border Collie is aardig dik en de haren zijn van gemiddelde lengte, de hond verhaart regelmatig.

Border Collie in een huishouden
Zoals al vermeld is de Border Collie een erg actieve hond vol energie. Deze energie moet hij kwijt kunnen, anders gaat hij zich vervelen en kan hij lastig gedrag gaan vertonen door zich bijvoorbeeld uit te leven op het meubilair. Ook kan het herdersinstinct boven komen drijven bij dit hondenras, hij wil dan bijvoorbeeld kinderen of andere huisdieren bij elkaar drijven of achter fietsers en auto’s aanrennen. Dit kan wel eens tot vervelende situaties leiden. Dit gedrag is af te leren en wanneer de Border Collie z’n energie voldoende kwijt kan door te rennen en spelen scheelt dat ook een hoop.

Herkomst Border Collie
De Border Collie komt voort uit verschillende colliesoorten uit Engeland en Schotland en werd in 1915 voor het eerst als zodanig geregistreerd. De oervader van de Border Collies is Old Hemp, een hond die werd geboren in 1893 en veel werd gebruikt om mee te fokken. Hij bezat alle karakteristieke eigenschappen van de ideale herdershond, zo was hij een rustige en sterke hond en schapen reageerden goed op hem. Alle ras Border Collies zijn nakomelingen van deze hond.

Foto van de Border Collie: FreeImages.com/Sarah Lowe

Related posts

Reageer nu op dit bericht

Dank voor je reactie!