Search

Berner Sennen

Berner Sennen in het kort
* Grote, langharige hond
* Goed met mensen en kinderen
* Erg waakzaam
* Lager dan gemiddelde levenverwachting

De Berner Sennenhond is één van de Zwiterse Sennen rassen. Het is een grote en sterke hond, geschikt voor het leven in de bergen. Een Berner Sennen is over het algemeen een waakzame hond die richting het gezin erg aanhankelijk is. Het is een erg zelfstandige hond – ook wel gebruikt als veehoeder zonder toezicht – en daardoor ook wel eens eigenwijs.

Een Berner Sennen pup moet consequent worden opgevoed, anders neemt hij later het heft in z’n eigen hand (of poot). Een Berner Sennen is erg intelligent en kan hierdoor goed als waakhond dienst doen, hij zal niet de hele tijd blaffen als hij iets hoort, alleen als het echt nodig is. Ook zal de hond over het algemeen niet zomaar bijten of achter andere huisdieren aangaan.

De Berner Sennen kan goed met mensen opschieten en hoe meer contact hij met mensen heeft, des te beter zal hij met ze om gaan.

Uiterlijk Berner Sennen
De Berner Sennen is een grote, gespierde hond met een lange vacht. Het haar is lang met soms een lichte golving en de hond heeft een lange staart. De basiskleur van de Berner Sennen is zwart met daarbij witte en bruine accenten. Van boven op de kop tot onderaan de borst heeft de Berner Sennen een witte streep lopen, tussen de ogen door. Een reu kan zo’n 70cm hoog worden en 50 kilo, een teefje is iets kleiner en lichter.

Gezondheid Berner Sennen
Berner Sennenhonden zijn sterk maar ook vatbaar voor verschillende ziektes, onder andere tumoren komen verhoudingsgewijs vaak voor bij dit hondenras. De gemiddelde levensduur van een Berner Sennen is zo’n 8 jaar, een paar jaar korter dan andere honden van vergelijkbare grootte. Het is aan te raden om de hond wekelijks te borstelen, wat vaker in de lente en herfst. De oren moeten af en toe schoon worden gemaakt omdat hier makkelijk vuil en bactiëren in kunnen blijven hangen.

Oorsprong Berner Sennen
De Berner Sennen komt uit Zwitserland, uit het voorgebergte van de Alpen en de omgeving van Bern. Het verhaal gaat dat de hond afstamt van honden die de Romeinen naar Zwitserland meenamen . In het Dürrbachgebied kwamen veel honden voor met de huidige karakteristieke kleuren en vanaf 1908 wordt hij als zodanig ook gefokt. De Berner Sennen kom je nu over de hele wereld tegen en hij behoort tot één van de meest populaire hondenrassen.

Foto van de Berner Sennen: FreeImages.com/tbee

Related posts

Reageer nu op dit bericht

Dank voor je reactie!