Search

Airedale Terriër

Airedale Terriër in het kort
Redelijk grote hond
Actieve, atletische intelligente hond
Goede waakhond
Minder goed met andere huisdieren

De Airedale Terriër (soms ook Airdaleterrier of alleen Airdale) is een redelijk grote hond met een atletisch gebouw lichaam. De Airedale Terriër is van oorsprong een jachthond en dit is nog goed merkbaar, hij zit graag achter konijnen en katten aan en is ook een goede waakhond. Deze intelligente hond heeft veel beweging en aandacht nodig en een strakke opvoeding, dan zal hij zich prima gedragen in een actief gezin.

Uiterlijk Airedale Terriër
Een belangrijk kenmerk van de Airedale Terriër is de kleur van z’n vacht, deze is grotendeels (licht)bruin met grote zwarte stukken op de nek en rug. De vacht van de Airedale is aardig stug met soms een iets zachtere ondervacht. Omdat deze hond bijna niet verhaart zal hij af en toe getrimd moeten worden. De staart van de hond staat meestal omhoog, soms een beetje in een krul. De Airedale Terriër is een grote hond, een reu heeft een schouderhoogte tot zo’n 60cm en een gewicht tot zo’n 30 kilo. Teefjes zijn iets kleiner. De Airedale is ook een gespierde hond met een sierlijke houding alleen is dit niet altijd te zien door zijn dikke vacht.

Opvoeding en gedrag van de Airedale Terriër
Een Airedale Terriër pup is over het algemeen erg speels en actief en heeft een strakke opvoeding nodig met voldoende activiteit. Belangrijk in de opvoeding is dat duidelijk is wie de baas is.
In de Airedale zitten nog veel elementen van de oorspronkelijke jachthond waardoor hij niet altijd goed zal om kunnen gaan met andere huisdieren. Aan katten kan hij waarschijnlijk nog wennen maar kleinere huisdieren zal hij vaak als prooi blijven zien. Ook wil hij nog wel eens de tuin omspitten op zoek naar een konijn of muis. Wanneer hij veel ruimte heeft om vrij rond te lopen en te spelen zal de Airedale Terriër zich nog wel vermaken maar anders heeft hij veel aandacht en uitdaging nodig van z’n baasjes en zal hij z’n energie kwijt moeten kunnen.

Herkomst van de Airedale Terriër
De geschiedenis van de Airedale Terriër is erg helder, het ras is ontstaan in de Airedale vallei in Engeland, waar mensen de Welsh Terriër en de Otterhound kruisten om de beste jachthond te krijgen. De Airedale Terriër was uitermate geschikt als all-round jachthond; goed in het speuren naar wild, moedig en sterk genoeg om grote prooien te pakken en ook nog eens geweldig in het water om bijvoorbeeld een geschoten eend op te halen. In 1864 werd de Airedale voor het eerst getoond op een hondenshow en in 1886 erkende de Engelse Kennel Club het als ras. Op hondenshows deed het ras het erg goed en ook werd de hond regelmatig gebruikt als politiehond. Zijn faam groeide echter vooral na de Eerste Wereldoorlog, de Airedale Terriër werd hier breed ingezet om berichten over te brengen en op het slagveld gewonde soldaten te vinden. Een aantal Amerikaanse presidenten waaronder Theodore Roosevelt hadden Airdales. Omdat dit hondenras niet voor iedereen is weggelegd komt het niet vaak in de toplijsten bij favorieten honden maar de Airedale Terriër blijft veel liefhebbers aantrekken die hierna nooit een ander ras willen.

Freeimages.com/Elke Rohn

Hoofdfoto: Freeimages.com/Elke Rohn

Related posts

Reageer nu op dit bericht

Dank voor je reactie!